Hívjon:
Qr Code

Pályázati csalások

EU-s pályázat?

Egyre több vállalkozás keres forrásokat a szükséges fejlesztéseihez. Sokszor a saját források hiánya sok jó ötletet, lehetőséget nagy mértékben korlátoz. Ezt a csalók is tudják és ezzel egy ma már nem is annyira új terület, "csalási tér" nyílt számukra. A következőkben leírunk egy konkrét történetet, mely egy tipikus csalást mutat be. Természetesen a neveket, a helyszíneket, a konkrét eseményeket megváltoztattuk, dőlt betűvel és eltérő színnel jeleztük azokat a részeket, ahol saját véleményünknek adunk hangot, illetve csak utólag állt össze a kép a cég vezetői számára, hogy mi is történt velük, cégükkel. Ha mégis valaki az elkövetési módszerekre, stílusra rá ismer, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon miért is. Ránk ezen a területen is számíthatnak. 

 Történt egyszer, hogy a Tevékeny Kft. új beruházásban gondolkodott és felmérte saját lehetőségeit. A cég vezetése arra jutott, hogy nem rendelkezik a tervezett beruházáshoz szükséges saját forrással, sőt a szükségesnek tűnő önrész sem áll teljesen a rendelkezésükre. A beruházásnak helyet adó ingatlant egy lizing konstrucióban már megszerezte, a lizing időarányos fizetései rendben megtörténnek. A társaság vezetése ekkor felmérte a hazai hitel, pályázati lehetőségeket és arra jutott, hogy nincs olyan kedvező konstrukció ami megfelelő számukra. Az állam támogatásával létrejött FHP I. és II. program jó lenne, de az ehhez történő hozzáférést a bankok ezt nem nagyon könnyítik meg, sőt egyes bankok olyan mértékű lojalitást kívánnak hogy még a családtagoknak is ott kellene minden banki ügyeiket intézniük. A hitelprogram átfutási ideje papíron 30-45 nap (ha minden rendben, tiszta folyószámla, nincs tartozás, nincs köztatozás stb), de ez valójában inkább 60-90 nap. Ezen felül a hitelben gondolkodóknak jó ha a hitel összege elérheti az előző éves árbevételt, de ez is inkább álomszerű. A Tevékeny Kft. vezetése így arra jutott, hogy minden szép csak a mai forráshiányos környezetben ez nem lesz járható út számukra, mert drágább a leves mint a hús. Itt kell megjegyezni, hogy a Tevékeny Kft. 100%-ban magyar tulajdonosi szerkezettel, több éve működő, saját irodát, telephelyet, bejelentett munkaerőt fenntartó vállalkozás. Nincs adótartozása, igazán hitele sem 1-2 gépjármű lizinget és a már említett ingatlant leszámítva. 

A vállalkozás vezetői keresték a beruházáshoz szükséges forrásokat és így érthetően több helyen is érdeklődtek, jártak a források után. Ezen a ponton történt, hogy a már megszokott e-mailen érkező pályázati tanácsadók levelein túl, mely általában a pályázatírókon kívül másnak nem kedvező ismerősi ajánlásra bejelentkezett hozzájuk egy pályázatokkal foglalkozó "szakértő". A cég vezetői elég szkeptikusak az ilyen ajánlásokkal és folyamatosan jelentkező, valamivel mindig ügynökösködő emberekkel, de a cél lebegett a szemük előtt és ezért csökkent a már jól bevált óvatosságuk. Ez emberi tényező, hiszen a cégvezetők megitélése a tulajodnosi kör előtt az elért eredmények alapján történik és nem a kifogások alapján. A cégvezetők szegénységi bizonyítványa az amikor azt magyarázzák miért nem sikerült valami. Így történt, hogy egy teljesen más témánál, munkaerő felvételnél az egyik jelentkező nem egyedül érkezett állás interjúra, hanem egy kísérővel. Normál esetben a kísérő már eleve rossz jel egy állásinterjún, gyakorlatilag ezzel, hogy gardedámot hoz valaki ki is zárja magát. De, a mi esetünkben az állás interjú beszélgetésén - hogy a jelentkező feszültsége oldódjon - szoba került egy két téma a cég életéből és így jött, hogy a kisérő miben is utazik. Nem másban mint Uniós pályázatok közvetítésében. Lezajlott az állás interjú, a jelentkező nem került felvételre, de lett egy kapcsolat olyan pályázatokban jól mozgó, meggyőző, inteligens ember személyében ami a cég vezetői számára pont jókor jött.

Telt múlt az idő és egy-két hét után a korábbi jelentkező gardedámja bejelentkezett, a cégvezetők már ismerték, volt mire hivatkoznia, volt már személyes kapcsolat és ezzel gyakorlatilag a továbbiakban Dr. Kele Biborka elérte, hogy megbeszélést folytathasson a cég vezetőivel. A megbeszélés témája nem más volt, mint az Uniós pályázati lehetőségek a cég számára. A megbeszélésra Dr. Kele Bíborka hozta saját üzlettársát, aki egyben az élettársa is Betlen Zénót hiszen ők együtt dolgoznak, segítik egymást és ez a munka hatékonyságát is jól javítja amikor csúcsidőszakok vannak a pályázatok írásában, ellenőrzésekor stb. Itt kell megjegyezni, hogy Dr. Kele Boglárka és Betlen Zénó is tanult, inteligens, közvetlen, modern technikai eszközöket használó, de nem öltönyben virító személyek akik, bármilyen társaságban vállalhatóak, kultúráltak és legfőképpen megnyerőek. Ha a kriminalisztikát nézzük, akkor hazai Bonnie és Clyde páros lenne felismerhető bennük, de ez nem a cégvezetők dolga és területe, nem is esett le nekik hogy mi fog ezután következni. 

Megtörtént a megbeszélés és Dr. Kele Bíborka és Betlen Zénó felajánlották segítségüket. Ez a segítség a pályázat megírásából, beadásából, a pályázati dokumentáció folyamatos elkészítéséből, a pályázati ellenőrzéseken történő részvételből állna. A megbeszélésen egy pályázati tanácsadásnak minősült, de nem kértek érte óradíjat, majd beleszámítják a munkába ha a felek megegyeznek. A cégvezetői úgy látták, hogy na végre egy jó lehetőség, korrekt tanácsadók és jó hozzállás ahol nem úgy kezdődik, hogy szóba állás x forint, tanácsadás y forint, kilométerpénz z forint és még igazán semmi sem történt. A megbeszélés jó hangulatban folyt és a cégvezetők számára kellemesen zárult. Emlékükbe ez rögzült. Megállapodtak, hogy a cég vezetése gondolkodik az elhangzottakon, egyeztet a tulajdonosokkal és majd jelzik Dr. Kele Bíborka felé, ha bele lehet vágni a projektbe. Addig is, mivel kimerítő tájékoztatást kaptak a pályázati "lehetőségekről" mérjék fel a konkrét igényeket, készítsenek fejlesztési tervet, vállalható ütemezést, és ha belevág a vállalkozás akkor nézzék át az adó folyószámlát, hogy minden rendben legyen. Dr. Kele Bíborka és társa addig átnézik a cégjegyzéket és a publikus cégadatokat, mérlegeket hogy a vállalkozás biztosan alkalmas-e a pályázathoz.

A fentiek után a cégvezetői sikeresen meggyőzték a tulajdonosokat, hogy na végre van fény az alagút végén és el lehet érni a kívánt célt, van esély a megálmodott fejlesztés megvalósítására. Eltelt bő egy hét és jelezték Dr. Kele Bíborka felé, hogy megy a dolog, bele lehet vágni a projektbe a tulajdonosok rábólintottak. Ennek az információnak mindenki örült, elindult a cégvezetők tervezgetése már a megvalósítás reményének fényében. Itt kell megjegyzeni, hogy sok negatív banki, pályázatírói élmények után szinte megváltás volt Dr. Kele és Betlen megjelenése, hozzáállásuk, inteligenciájuk és a remény amit nyújtottak, hogy van mód a megvalósításra. Ennek szellemében került sor a következő egyeztető megbeszélésre. A megbeszélés egy-két időpont egyeztetés után jött létre, mert Dr. Kele  és Beltennek sok a munkája és a folyamatban lévő pályázataikkal is ügyintézni valóik vannak. Ez megerősítette a cég vezetőiben, hogy igen, dolgoznak, van már nyertes pályázatuk, ez jó jel.

A következő megbeszélésen már mind a cég vezetői, mind Dr. Kele és Betlen is felkészült. Átnézték a Tevékeny Kft. által megküldött terveket, célokat, időzítést. Dr. Kele javasolt egy-két változtatást, pontosítást, hogy biztosan jó legyen a terv és a pályázatot amikor a megvalósítás elindul lehetőség szerint ne kelljen módosítani. Ekkora már a cégvezetőkben semmilyen kétség nem volt afelől, hogy Dr. Kele és Betlen pályázatokkal foglalkozó szakemberek. A cégvezetők a munkára koncentráltak és már a konkrét megvalósítást lépéseit készítették elő. Ezen a megbeszélésen merült fel először, hogy a pályázat megírásának van egy egyszeri díja - ez azért itt is több százezres nagyságrend - , mely jelentéktelen a pályázni kívánt összeghez mérten. A sikeres pályázat után majd a pályázat kezelése, nyomonkövetése lesz költség, de csak akkor ha nyertes a pályázat és ezt sem kell előre fizetni, majd évente a pályázat futamideje alatti években. A cégvezetők számára itt is az látszott, hogy korrekt a csapat, nem lehúzásról van szó, csak akkor kérnek munkadíjat - a pályázat megírsásán túl -, ha nyernek és azt is az általuk majd elvégzendő munkáért. A korábbi megbeszéléseken Dr. Kele és Betlen által ismertetett pályázati elszámolás menete, folyamata olyan meggyőző volt hogy kétség sem merült fel tudásukban. Dr Kele és Betlen arra is figyelt, hogy megnézze a tervezett ingatlant, és meséltek hasonló projektról, mutattak képeket hogy milyen sikeresen lehet felhasználni a pályázati forrásokat. Amikor a fejlesztés helyszínét felmérték, akkor is megfelelő ruházatban, szolid gépjárművel érkeztek, kerülték a kirívó viselkedést, szavakat. Dr. Kele még saját ötleteket is adott, hogy szerinte mit lenne jobb, mit lenne célszerűbb előbb megvalósítani, hogy a tervezett cél még hatékonyabban szolgálja a Tevékeny Kft. üzleti érdekét. Eljött a pályázatírás fizetésének ideje. Dr. Kele jelezte, hogy ír készpénzes számlát ha kell, de lehet utalás is. A cég vezető a társaság tevékenységéből adódóan az utalást választották, mert nem jellemző a készpénzforgalom a társaságnál. Nincs ennek akadálya, ez is jó jel vélelmezték a cégvezetők, igaz ekkor már semmilyen kétségük sem volt, hogy rendben lesz a pályázat megírása és benyújtása. A számlát Dr. Kele e-mailben küldte meg azzal, hogy postán küldi az eredetit és ráér akkor utalni ha az eredeti is megérkezett. Ez így is történt a számla megérkezett. Dr. Kele emailjében azt kérte, hogy mivel van egy kis technikai gondja a cég számlájával a párja, akit a cégvezetők már ismernek, többször is találkoztak vele, Betlen számlaszámára utalják el a pályázatírás díját. Így is történt a vállalkozás pénzügyese a kért számlaszámra utalta a pályázatírás díját és beírta a közlemény rovatba a hivatkozott számla számát. Utólag a cég vezetői is belátták, hogy ez már a sokadik hiba volt amit elkövettek, mert nem lehetett volna más számlára utalni. De ne fussunk előre a tényekben. Az egyeztetések a hatékonyság érdekében emailben is zajlottak és egy ilyen egyeztetésen merült fel, hogy Dr. Kele a pályázati önrészre is tud olyan hatékony és költségkímélő megoldást ami jogszerű és kevesebb ráfordítást kíván a Tevékeny Kft-től. Ez nem volt más, mint részvény vásárlása és elkülönítése egy számlára. Ennek előnye, hogy a vásárolt részvények összege, mely zárolásra kerül a pályázathoz biztosítja a szükséges önerőt. A Tevékeny Kft. cégvezetői ezt nem kérték, mert a saját önerőt más - saját - forrásból kívánták biztosítani.

Ez után történt valami, Dr. Kelét már egyre nehezebben lehetett utolérni telefonon, a Tevékeny Kft. által küldött emailekre egyre lasabban, ritkábban jöt válasz, az sem volt a pályázathoz célirányos. Úgy tünt mintha valami történt volna a Dr. Kele és Betlen párossal. Eltelt vagy két hét amikor is Dr. Kelét el lehetett érni és szabadkozott, hogy nagyon sok gondja van, de egyébként minden rendben a pályázati beadási határidőt kitolták és nincs semmi sem későn. Családjában is gondok vannak és mindezt kiváló színésu tehetséggel a telefonba történő zokogás közben adta elő. Nem telt egy egy-két hét a Tevékeny Kft-t kereste a rendőrség, hogy csalási ügyben folytatnak nyomozást és felmerült, hogy Betlen számlájára utalt a Tevékeny Kft. Ez volt az a pont, amikor a cég vezetői számára leesett, hogy áldozatok, olyan kifinomult módszerekkel, stílussal csapták be őket, hogy erre nem is gondoltak volna. A fenti kis történetből, mely valós tényeken alapul mindenki vonja le a saját következtetését. További pikantéria ami utólag láthatóan egyértelmű hiba volt, hogy a Tevékeny Kft. az érkezett számlát kibocsátó céget nem ellenőrizte le, mert már itt is talált volna gyanús dolgokat. A számla nem volt jó, így azt elszámolni nem lehet, a cégvezetők meg kifizethetik a kárt a vállalkozásnak...

A Külkereskedelmi és Gazdasági Magánnyomozó Ügynökség segít vállalkozásának a fenti és hasonló csalások kiszűrésében, megelőzésében. Érdemes, ha komoly a pályázati szándéka a pályázatírót, a pályázatíró válllakozást velünk átvilágítania még az előtt mielőtt becsapják. Természetes, hogy sok legális pályázat író és pályázatokkal foglalkozó vállalkozás létetzik és dolgozik, de kérdés csupán az, hogy Önt csaló vagy legális pályázat író találta-e meg? Munkánkkal feltárjuk Önnek az Ön által választott pályázat író tevékenységét, munkáit, eredményeit és ennyivel is előbbre lesz a sikeres pályázathoz.

 

 

 

Ugrás a lap telejére

Az oldal a jobb megjelenés érdekében Cookie-kat használ. Kérjük fogadja el a tájékoztatást.